sportski sportski sportski sportski

KOD

Znamo što ste radili ovo ljeto: Redizajnirana Cibona kreće u lov na oba domaća trofeja

Cibona je prvi favorit za osvajanje oba domaća trofeja.

Cibona je, prema onome što do sada znamo i što smo vidjeli, apsolutni favorit za osvajanje prvog mjesta u Premijer ligi i za osvajanje Kupa Krešimira Ćosića. Ivan Velić je sa svojim suradnicima i sportskim direktorom Marinom Rozićem odradio fantastičan prijelazni rok, u okvirima Ciboninih mogućnosti. Iako bi teren trebao biti jedino mjerilo, ne možemo reći sa stopostotnom sigurnošću u kakvoj su formi Cibonini igrači, s obzirom da su odigrali samo dvije utakmice, protiv Igokee i Dubrave. Nažalost, nakon toga saznalo se da je nekoliko igrača pozitivno na testiranju na COVID-19, a onda su istom testiranju podvrgnuti svi igrači i stručni stožer i gotovo kompletna momčad je poslana u izolaciju, s obzirom da je većina igrača bila pozitivna. Tu su igrači izgubili puno kada je u pitanju forma i fizička sprema, no vratili su se treniznima prije desetak dana i očekuje se njihov povratak u formu kroz tjedan dana. Iako još nema službene potvrde, Cibona je zatražila odgodu prava dva kola Premijer lige, kako bi se igrači oporavili u potpunosti.

Kada su u pitanju dolasci, Cibona je napravila odličan posao. Iz Širokog je stigao odlični, novopečeni reprezentativac, Mateo Drežnjak, čije fizičke sposobnosti i energija koju daje na terenu će Ciboni odlično doći. Uz to, Mateo je mlad igrač, 1999. godište i sigurno je da će biti jedan od igrača na kojem će Velić graditi igru ove sezone. Toni Nakić je dugo godina bio želja Cibone i posljednjih godina je svako ljeto u eter plasirana priča o mogućem transferu, no on se dogodio tek ovo ljeto, ali definitivno smo zaključka da se dogodio u pravo vrijeme. Nakić je posljednje dvije sezone, a u prošloj pogotovo, dokazao da je sazrio i da je prerasao Šibenku i ovo će mu novi iskorak u karijeri, Cibona je veliki izazov i zbog igranja ABA lige, što je puno jače natjecanje od našeg prvenstva. Centarsku poziciju Cibona je popunila Kristijanom Krajinom, bivšim igračem Zadra, koji se vratio u Hrvatsku, nakon odličnih igara u Latviji, a poslije i u Rumunjskoj. Playmakersku poziciju Velić je popunio još jednim mladim igračem, Krešimirom Radovčićem, koji je također povratnik u Hrvatsku, nakon što je odradio sezonu u Helios Sunsima, sa kojima je igrao ABA 2 ligu. Krešo je i reprezentativac, doduše na širem popisu, no svojim je igrama u Šibenki i Zaboku već pokazao da se radi o zahvalnom, mladom igraču, koji će prema svemu sudeći biti back-up još jednom novom razigravaču koji je stigao u Cibonu. To je Ronald Moore, iskusni 32-godišnji Amerikanac, koji je stigao u Cibonu iz Francuske, a prema informacijama radi se o vrlo dobrom momčadskom igraču, vrlo dobrih šuterskih sposobnosti i asistiranja. Iz Slovačke se u Cibonu vratio pouzdani šuter i ljubimac navijača, Igor Marić, koji je bio dio šampionske momčadi Cibone od prije dvije sezone. Velić je jako dobro upoznat sa mogućnostima popularnog Mare, kojeg krasi odličan šut i to je upravo ono što je Veliću trebalo.

Velić i Rozić su imali zadatak ovo ljeto i dogovoriti ostanak nekoliko igrača, prema kojima je bilo i nekih dugovanja ili su im ugovorne obaveze isticale. Ivan Novačić, pouzdani igrač, koji je bio jedan od najboljih igrača Cibone prošle sezone, prvi je dogovorio uvjete sa Cibonom i bit će iskusni oslonac Veliću na terenu. Josip Bilinovac je također dogovorio sve uvjete sa Cibonom i on je, poput Nove i Marića, bio velika želja Velića, s obzirom da odlična iskustva koja imaju. Velić, kao i uslučaju Marića, točno zna koje su njegove mogućnosti, a presudna je bila želja Velića da u momčadi ima igrače koji su bili dio šampionske momčadi.

Od prošle sezone, tu su i dalje dva centra, Filip Bundović i Mate Vucić, koji će biti dio centarske linije i ove sezone pa tako Velić na toj poziciji ima vrlo dobra tri igrača. Oko Roka Prkačina bi Velić ove sezone trebao graditi momčad i od njega se sigurno očekuju velike stvari ove sezone, iako Velić naglašava da se ne bi trebao stavljati velik pritisak na njega, s obzirom na njegovih 18 godina, no s obzirom na ekstra talent i fizičke predispozicije, sasvim je legitimno očekivati da on ove sezone napravi iskorak više na veliku scenu. Nominalno treći play ove sezone će biti Lovro Gnjidić, mladić kojeg je Velić priključio momčadi još prošle sezone, no nije bilo previše prilike, ali ove sezone on bi ju mogao dočekati, prije svega u domaćem prvenstvu. Cibona je Danka Brankovića poslala na posudbu u Dubravu Furnir, gdje će tražiti svoje minute, a Veliću će sigurno biti bitno da ih on ima na terenima Premijer lige, no na onim prvoligaškim.

Bilo je i odlazaka iz Cibone ovo ljeto. Klub su tako napustila tri playmakera, Toni Katić, Matic Rebec i Shane Gibson, zatim Krešimir Ljubičić, koji je nakon isteka ugovora otišao u susjednu Goricu, a pod Tornjem više nema niti Roka Badžima. Što se tiče vanjskih pozicija, Cibonu je napustio Marko Ramljak, koji se odlučio na odlazak u Bugarsku, dok su mladci Filip Paponja i Sandro Rašić otišli u Zadar. Paponja u Zadar, a Rašić u Sonik Puntamiku. I za kraj, Marin Rozić je igračku karijeru zaključio i zamijenio ju onom sportskog direktora Cibone.

Cibona će definitivno od početka jurnuti u obranu naslova prvaka u Premijer ligi, dok će se u Kupu Krešimira Ćosića pokušati revanširati Zadru i tako uzeti oba trofeja. Njezini navijači sa nestrpljenjem očekuju prve utakmice, doduše one bi prema trenutnoj situaciji trebale biti bez gledatelja, no velika su očekivanja od ove Cibone. Pogotovo kada pričamo o Premijer ligi, gdje je rijetko koji klub sa ovako jakom petorkom, a i širinom klupe kakvu Velić ima. Naravno, ovdje se mora puno toga posložiti, prije svega da igrače zaobiđu ozljede, no ukoliko bude sve u redu, Cibona bi morala uzeti oba trofeja. Koliko su se ozbiljno shvatile ove pripreme svjedoči i podatak da je klub angažirao jednog od naših najboljih kondicijskih stručnjaka, Juru Šangu, koji je dirigirao tempom na pripremam i sigurno podigao razinu fizičke spreme na jedan viši nivo.

Kao i svake sezone, najveći rivali biti će i dalje Zadar i Split, a umješala se tu i Gorica sa nekoliko vrlo dobrih pojačanja, no niti jedna od te tri ekipe nema ovakvu širinu i kvalitetu. Velić je već najavio da će pokušati igrati puno brže i energičnije nego prošle sezone, mlade i kvalitetne igrače za to ima i sada mu predstoji samo da stroj uštima do kraja. Vidjet ćemo na početku sezone koliko je traga ostavila dvotjedna pauza i izolacija.

Da rezimiramo, Cibona je prvi favorit da oba domaća trofeja!

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype