sportski sportski sportski sportski

KOD

Znamo što ste radili ovo ljeto: Šibenka će se pokušati ustaliti u sredini ljestvice

Narančaste će u novu sezonu povesti novi igrači, ali i novi trener.

Šibenka je prekid prvenstva dočekala u sredini tablice, a vjerojatno isti scenarij bi potpisali i pred početak ove sezone. I njih je pogodila situacija u gosporadstvu i turizmu pa je i njihov proračun bitno manji od prošle sezone.

Kao uvod u priču o “Narančastima” treba napomenuti da su se na Baldekinu nakon prekida natjecanja odlučili za promjenu na trenerskoj klupi pa je tako Edi Dželalija postao bivši, a na njegovo mjesto uskočio je Dženan Rahimić, njegov pomoćnik u prošloj sezoni. Generalno, Dželalija nije bio ništa kriv, kako se to govori u sportskom riječniku, no moguće je, kažemo moguće, da se jednostavno moralo ići na jeftiniju varijantu ili se jednostavno aktualno stanje u Šibeniku nije uklapalo u Dželalijine ambicije i došlo je do razlaza, no to je neka priča u koju nema smisla, niti želimo ulaziti. Rahimić je tako početkom kolovoza okupio starosjedioce sa kojima je krenuo u pripreme.

Šibenku je ovo ljeto pogodio odlazak prvog igrača u posljednje dvije sezone i na neki način, zaštitno lice Baldekina, Tonija Nakića. Cibona je platila odštetu, Toni se preselio u Zagreb i na kraju ipak donio neku zadovoljštinu klubu, u financijskom smislu. Njegov odlazak se i očekivao ovo ljeto, realno gledajući, teško je bilo zaustaviti ambicioznog momka, sa puno kvalitete u sebi, da ne ostvari svoje ambicije. Jasno je da će njegov odlazak Šibenka teško nadoknaditi, no koga nema, bez njega se mora. Osim njega, Šibenku su napustila braća Ivišić, Tomislav i Zvonimir, koji su postigli dogovor oko daljnje suradnje sa Budućnosti iz Podgorice, koja ih je odmah proslijedila u svoju razvojnu momčad, Studentski centar, aktualnog ABA 2 ligaša. I za njih dvojicu je Šibenka inkasirala određenu odštetu, no ovaj je odlazak pokazao možda i najveći problem u Hrvatskoj, jer to je još jedan slučaj koji pokazuje u kojoj se financijskoj situaciji nalaze naši klubovi. Nitko u Hrvatskoj nije bio u stanju platiti odštetu, kako bi oni ostali u Hrvatskoj. U rubiri odlasci, treba svakako izdvojiti i iskusnog Jakova Vladovića, koji je prošle sezone dirigirao igrom Šibenke, njegovo će iskustvo sigurno nedostajati, a osim njega u klubu više nema niti Ivana Milekovića, koji je otišao u Hermes Analiticu, zatim Tonka Vuke, koji se zaputio u Mađarsku, kod Ante Nazora. Rekovalescent Pavao Paić nije našao zajednički jezik sa klubom pa je i on napustio Baldekin i skrasio se u Vrijednosnicama Osijek. Igrački, puno kvalitete je otišlo iz Šibenika, što je ostavilo težak zadatak za sportskog direktora Filipa Vukičevića, u sastavljanju momčadi za novu sezonu.

Nakon što je riješeno trenersko pitanje, krenulo se i u dovođenje pojačanja. Prvo ime koje je sletilo na Baldekin je Bruno Solomun, stasiti centar, visok 207 cm, inače 23-godišnjak, koji je u Šibenik stigao sa sveučilišta iz SAD-a. Već u nekim pripremnim utakmicama, Solomun je pokazao određenu kvalitetu i može se reći da će biti pojačanje. Nakon njega, još je jedan centar potpisao ugovor, a to je Milija Miković, koji je stigao iz Gorice. Crnogorski igrač pokriva pozicije 4 i 5 i prema svemu sudeći upravo će se ovaj dvojac izmjenjivati na visokim pozicijama. Pozicija playmakera ostala je upražnjena odlaskom Vladovića pa je angažiran Amerikanac Trey Freeman, 28-godišnji razigravač iz SAD-a. Pokazao je Freeman već u pripremnim utakmicama da je sposoban i zabijati i asistirati pa je sigurno da će on dirigirati igrom Rahimićeve momčadi. Nakon niza godina, u najdraži dres se vratio Henrik Širko, koji će svojim iskustvom i znanjem pomoći ovoj mladoj momčadi. Dugo je Širko trenirao na Baldekinu, a na kraju je došlo do dogovora njega i kluba, na obostrano zadovoljstvo. Osim Širka, još jedan povratak zabilježio je klub. Kristijan Andabaka se iz Pule vratio u rodni grad, a od njega se očekuje da uvelike pomogne na pozicijama 1 i 2.

Svakako treba naglasiti da je pripremama priključen talentirani Frane Antić, 209 cm visoki igrač, rođen 2003. godine. Antić je već dobio priliku na nekim utakmicama ovo ljeto, no za očekivati je njegovo postepeno uključenje u seniorsku momčad, a klub je ovim potpisom i priključenjem na pripreme, pokazao da i dalje računa na svoje mlade snage iz podmlatka.

Kad spominjemo “ostavštinu” od prošle sezone, prvo i osnovno pravilo je da spomenemo vječnog kapetana Domagoja Bašića, koji će i u ovoj sezoni predvoditi ovu ekipu. Godine su samo broj, snajperska ruka i dalje je tu. Od ostalih igrača tu će i dalje biti Domagoj Šarić, na pozicijama 1 i 2, zatim i Valentin Jurković, koji je ovo ljeto produžio vjernost narančastom dresu, a trener Rahimić se posebno raduje povratku Ivana Gulina, koji je izbivao sa terena šest mjeseci zbog ozljede zgloba. Dogovoren je i ostanak Ivana Vraneša, koji će popuniti unutarnje pozicije.

Osim nabrojanih igrača, tu će i dalje biti jedna plejada mladih igrača, kao što su Juraj Pleadin, Marko Vlaić, Ivan Živković te Antonio Klarin.

Šibenka je u pripremama imala šarene rezultate, no ono bitno što je trebalo Rahimiću je to da uvidi kako mu diše momčad, kako se ponašaju pojačanja i što od koga očekivati. Vidljivo je iz tih utakmica da će glavnu ulogu imati iskusni igrači, no od mladih se sigurno puno očekuje i oni će svoju priliku sigurno dobiti, kao i u prošlim sezonama. Šibenka se nada da bi mogla dobiti nekog novog Nakića, ne možda u cijelosti, no nekog domaćeg koji će polako preuzimati odgovornost i iskočiti iz kolektiva te tako prezentirati klub.

Cilj će biti sigurno ponoviti dobar plasman od prošle sezone i ustaliti se u sredini ljestvice. Pretpostavljamo i promocija nekih novih mladih igrača…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype