sportski sportski sportski sportski

KOD

Znamo što ste radili ovo ljeto: Splitu su potrebna pojačanja za ozbiljno lice ove sezone

Split bilježi duplo više odlazaka nego dolazaka ovo ljeto i to bi mogao biti problem.

Žuti su ovo ljeto dobili poziv za sudjelovanje u ABA ligi nakon što je odlučeno da se liga širi za jo dva dodatna kluba, što je iz kluba i prihvaćeno. Naravno, puno jače natjecanje od niže ABA lige u kojoj su igrali posljednje dvije godine traži jači roster i nove igrače. Između ostaloga, koji će i trčati terenima Premijer lige. U ovom trenutku, Split je ubilježio više odlazaka nego dolazaka pa ne bi iznenadilo da u narednom periodu još poneko ime osvane na Gripama. Ova aktualna momčad je spremna za izazove Premijer lige, no za nešto ozbiljnije u ABA ligi, realno, ovo je tanko, ali u analizu ABA lige nećemo još, zanima nas domaće prvenstvo.

Skelin, koji je ostao trener i za slijedeću sezonu, je prvo poriješavao organizatorske pozicije, dovođenjem Sanija Čampare, 21-godišnjaka, koji je stigao iz Slobode Tuzle. Upoznao se prošle sezone Skelin sa njegovim mogućnostima u međusobnim utakmicama i odlučio da mu baš on treba na mjestu jedinice. Nakon njega, na Gripe je sletio Ilija Đoković, koji je stigao iz FPM-a. Očekivala su se još neka pojačanja nakon ovog dvojca, no Split je nakon toga imao pozitivnih igrača na COVID-19 pa je cijela momčad i stručni tožer upao u izolaciju i transferi se nisu dogaali. Stizale su informacije da se spremaju novi Amerikanci za dolazak u Split, no to nitko na kraju nije dočekao. Nakon izlaska iz izolacije, Žuti su krenuli sa odigravanjem pripremnih utakmica, no i dalje bez pojačanja. Sa druge strane, odlasci su se redali kao na traci, a pojačanjima ni traga. Ipak, rujan je donio dvije novosti. Dugo su navijači Splita čekali hoće li se klub dogovoriti sa Pavlom Marčinkovićem, a nakon što su neka stara dugovanja odraena, ugovor o suradnji je potpisan i Pavle se vratio treninzima. Nakon njega stiglo i je, za sada, posljednje pojačanje, a to je Marko Arapović, koji je stigao iz Turske, gdje je proveo prošlu sezonu. Igrač koji pokriva poziciju 4 bi trebao pomoći Žutima na visokim pozicijama, a nije mu stran ni vanjski šut.

I za sada je to to što se tiče pojačanja. Kada su u pitanju odlasci prvi je Žutu obitelj napustio Tomislav Gabrić, koji je otišao u Poljsku i to je za sada možda i najveći gubitak za Skelina. James Washington, omaleni playmaker se vratio u SAD, kao i Jamel Morris, dok je mladi Ivan Vrgoč sreću potražio u Škrljevu, gdje se nada puno većoj minutaži i prilici, nego je to imao na Gripama. Vrlo dobri šuter, Maj Kovačević i Mate Kalajžić su se otisnuli u novog ABA 2 ligaša, Goricu, gdje će pod paskom Josipa Sesara pokušati “oživjeti” svoje igre, koje su pružali prije problema sa ozljedama, a posljednji odlazak je onaj mladog Lovre Runjića, koji je potpisao posudbu u Sonik Puntamiku.

Prilično duga lista odlazaka. U Splitu su i dalje ostali kapetan Mateo Kedžo, Toni Perković, Antonio Vranković, Darko Bajo, Bruno Rebić, Viktor Šarić, Ivan Perasović, Ante Perkušić i Roko Gizdavčić. Šarić, Gizdavčić i Perkušić je igrati na dvojne registracije u prvoligašima Riboli te Omišu. Očito je da će oni u prvoj momčadi samo biti broj za popunjavanje zapisnika pa se Skelin ogradio od zlih jezika oko podjele minutaže mladim igračima i poslao ih na posudbu. Pitanje je samo koliko će to biti izvedivo, s obzirom na utakmice Splita na dva fronta i prvoligaškim utakmicama, koje kreću u listopadu. Živi bili pa vidjeli.

Za Premijer ligu ovo je momčad koja je kandidat za vrh tablice i to je neosporno, no je li to dovoljno da se Split upusti u trku za naslov prvaka, vidjet ćemo. Ukoliko bi se realizirala još neka pojačanja, u rangu ABA lige, koja su im sigurno potrebna, onda to puno mijenja na krvnoj slici momčadi. Split ima na playmakerskim pozicijama dvojac brzanaca i odličnih asistenata, jedino možda što im nedostaje je klasična trojka, iako tu ima igrača koji mogu pogađati sa tih pozicija. Visoka linija je popunjena sa nekoliko igrača, no pitanje je mogu li Bajo i Vranković igrati u kontinuitetu cijelu sezonu. Poznato je i da je Bajo u nekoliko utakmica prošle sezone imao problema sa prekršajima, koji bi ga već u ranoj fazi utakmice prikovali na klupu, dok o godinama Matea Kedže ne moramo posebno pričati i pitanje je koliki će njegov doprinos biti u punom intenzitetu, no kapa dolje na angažmanu koji već traje dugo.

Svi se konačno nadamo da će ove sezone pravu priliku dobiti i Ivan Perasović, bez obzira na njegovih 18 godina, no talent koji ima, sigurno mu daje za pravo da se nada ozbiljnijoj minutaži.

Svakako treba reći i da se Split, u jeku priprema za novu sezonu, rastao sa dosadašnjim sportskim direktorom Vedranom Vukušićem, koji je tu dužnost obnašao samo devet mjeseci. I to definitivno nije dobar znak, pred početak sezone u oba natjecanja…

Generalno gledano, pogotovo nakon nekoliko odigranih utakmica, ima tu još dosta upitnika, na koje ćemo svi dobiti odgovore kada krene sezona. Split čeka vatreno otvaranje sezone kod, za njih posebno neugodne Gorice, a zatim im slijede dvije lakše domaće utakmice protiv Alkara i Škrljeva.

Foto: KK Split

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype