KOD

Novac ispred tradicije

Sport modernog doba prava je tvornica novca. Iz godine u godinu profesionalni sport generira i privlači sve više i više novca koji se često nađe u krivim rukama. Kada čelnici sportskih organizacija namirišu zov novca sve je moguće – pa tako i mijenjanje tradicije natjecanja koje uspješno traje dugih 118 godina.

Popularni stari format Davis Cupa nakon ovogodišnje skupštine ITF-a održane u Orlandu odlazi u povijest. Ako niste upućeni u novonastale promjene, podsjetite se našeg nedavnog članka.

Tko je na dobitku?

Nakon sastanka u Orlandu osmijeh je zasigurno bio na licu predsjedniku ITF-a Davidu Haggertyju. Jednotjedni turnir od 18 ekipa na nekoj od elitnih lokacija iz godine u godinu će donositi sve veće i veće svote novca u blagajnu ITF-a. Naravno, nešto se pitalo i same igrače. S njihove strane novi je format veliki korak naprijed. Najbolji igrači svijeta konačno neće preskakati Davis Cup susrete te će moći posvetiti jedan tjedan u godini svojoj reprezentaciji. Osim znatno povećanih novčanih nagrada tenisačima u prilog ide i to što će se mečevi odsada igrati na dva dobivena seta, umjesto dosadašnjih iscrpljujućih tri.

Što gubimo?

Ipak, najveće će razočaranje ova odluka ostaviti kod fanova, pogotovo onih starijih poklonika bijeloga sporta. Davis Cup je oduvijek svetinja, a ovaj je potez pokazao da ništa i nitko ne može odoljeti zovu novca. Novi će format onemogućiti brojnim manjim državama da ikad više gledaju svoju tenisku reprezentaciju u svojim dvoranama ili stadionima. Ipak, barem će kvalifikacije i sve izvan Svjetske skupine ostati po starom formatu te tu tradiciju još donekle držati na životu. Nije teško zamisliti gdje će se velike završnice održavati u budućnosti. Gradovi poput Dohe i Dubaija bit će primamljiviji ITF-u od europskih prijestolnica poput Madrida ili Pariza. Mudri Haggerty je barem malo umirio teniske fanove najavom da će se završnica 2019. godine igrati ili u Francuskoj ili u Španjolskoj. Ipak, samo je pitanje vremena kada će i završnica otići put bogatog Istoka te se još više udaljiti od pravih fanova.

Što novi format znači za Hrvatsku?

Uoči uvođenja novog formata ostala je za odigrati se završnica ovogodišnjeg Davis Cupa. Reprezentacija Hrvatske ima jako dobre šanse da se baš ona nađe u finalu. Od 14. do 16. rujna u Zadru ćemo dočekati stare mušterije Amerikance na zemljanoj podlozi. To je sjajna šansa da se vratimo u finale nakon nikad prežaljene 2016. godine. Tamo je sve moguće, a sa svim sjajnim adutima koje Željko Krajan ima na raspolaganju “Salatara” bi po drugi put mogla u hrvatske vitrine.

Ulaskom u polufinale napravili smo još jednu sjajnu stvar, osigurali smo mjesto na završnici 2019. godine. Ako se i na te buduće turnire budu odazivali naši najbolji igrači, sistem na dvije pobjede nam daje jako velike šanse. Marin Čilić može bez problema dobiti bilo kojeg igrača na svijetu, parovi su nam u Davis Cupu briljantni, a ako zapne tu je i sve bolji Borna Ćorić. Budućnost Hrvatske je svijetla, za Davis Cup ćemo još vidjeti…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype