sportski sportski sportski sportski

KOD

Pobjednici i gubitnici prvog kruga Svjetskog prvenstva

Brzo je proletjelo ovih 14 dana. Nakon 48 utakmica i borbe do posljednjih minuta natjecanje po skupinama na Svjetskom prvenstvu u Rusiji došlo je do svoga kraja. 16 momčadi oprostilo se od natjecanja u Rusiji dok jednak broj ostaje u igri za isti san, podizanje pokala svjetskog prvaka. Nakon grupne faze dobili smo neke odgovore te ugodna i neugodna iznenađenja, no prava stvar tek slijedi.

Pobjednik – Dalićeva Hrvatska

Hrvatska reprezentacija igrala je možda i najljepši nogomet na cijelom turniru te nadmašila sva očekivanja s devet bodova u skupini i razbijanjem Argentine. Svijet se divi kvaliteti hrvatske igre, a ugledni Bleacher Report već nas tjedan dana ima na prvom mjestu ljestvice najvjerojatnijih pobjednika Mundijala. Ipak, Danska je poziv na oprez jer jedan mali kiks baca u vodu sve prethodno napravljeno.

Gubitnik – Njemačka

Neugodna tradicija se nastavila. I treći put zaredom branitelj naslova prvaka svijeta ispao je već u skupini. Iako su Nijemci šokirani uvodnim porazom od Meksika, tko je ovo mogao naslutiti nakon pobjedničkog gola Kroosa protiv Švedske u posljednjim sekundama.  Igrači Joachima Lowa imali su naizgled lagan zadatak – svladati slabašnu Koreju i potvrditi plasman u osminu finala. Ipak, vrijeme je curilo, prilike su se promašivale, a očaj njemačkih navijača postajao je sve veći. Na kraju bolan poraz koji će ostaviti i dalje u zraku nepozivanje Sanea i ostale probleme koji su na ovom turniru izašli na vidjelo.

Pobjednik – VAR

Nogometni svijet obično je skeptičan prema novotarijama i promjenama u igri. Ipak, video tehnologija definitivno je donijela napredak te ispravila mnoštvo sudačkih odluka. Pregledavanje VAR-a lako riješi sporne situacije te ne uzima puno vremena i apsolutno je VAR veliki dobitak za svjetski nogomet.

Gubitnik – afričke reprezentacije

Nemaju sreće ti Afrikanci… Sjetimo se samo primjera iz prošlosti i brilijantnih generacija Senegala i Kameruna koje su igrale fantastičan nogomet te tako nesretno ispadale u nokaut fazi natjecanja. Ovo je prvenstvo prvo nakon onoga u Španjolskoj 1982. bez afričkih momčadi u drugom krugu. Salahov Egipat razočarao je i ostao bez bodova. Maroko i Nigerija igrali su dobar nogomet te ih je jako malo dijelilo od prolaska. Pravi gorak okus Svjetskog prvenstva imat će simpatični Senegalci koji su ispali zbog fair-playa…

Pobjednik – zanimljivost natjecanja

Prvenstvo kao malo koje do sada. u dosadašnjih 48 utakmica vidjeli smo u prosjeku 2,69 pogotka po utakmici što je na dobrom potu da sruši rekord od 171 postignuti pogodak. Uz to, nijedna se momčad nije odvojila kvalitetom igre i pokazala da baš ona može biti ta koja će 15. srpnja podignuti pokal pobjednika.

Gubitnik – novi format SP

Utakmice Engleske i Paname te Belgije i Tunisa savršeno su pokazale da Svjetskom prvenstvu ne treba već najavljeno proširenje na 48 ekipa. Uz to, skupine od tri ekipe koje ćemo gledati od 2022. godine donijet će još više kalkulacija i dogovora (Francuska – Danska 0:0) jer utakmice neće moći biti igrane u isto vrijeme.

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype