sportski sportski sportski sportski

KOD

U kaljuži, ispod sjeverne tribine…

Ovog tjedna je nastavljeno domaće nogometno prvenstvo, popularni HNL. Neki bi zlobnici rekli Hrvatska Nogometna Lakrdija. Da ima nešto u tome, dokazuju i neke, nažalost, uobičajene stvari.

 

 

Jučer je u Osijeku gostovao Hajduk, koji je na kraju zasluženo slavio pogotkom Mije Caktaša početkom drugog poluvremena. Početak drugog poluvremena nažalost nije obilježio samo pogodak Caktaša, nego i neke druge stvari. One na tribinama. Točnije, ispred tribina. U kaljuži, ispod sjeverne tribine, inače rezervirane za gostujuće navijače. Ovaj puta Hajdukove.

Ljubitelji nogometa i navijači svojih klubova prije utakmice kupuju ulaznice, kako bi sjeli na sjedalicu i gledali utakmicu. Od prve do zadnje minute. Hajdukovim navijačima to jednostavno nije omogućeno kada su u pitanju gostovanja i to se već ponavlja u zadnjih par godina, a evo jučer se ponovno ponovilo i u Osijeku. U kaljuži, ispod sjeverne tribine. Velik broj navijača Hajduka ušao je pred kraj prvog poluvremena, neki i početkom drugog, koji eto nisu ni uspjeli vidjeti pogodak Caktaša, jedini na utakmici.

Proputuješ gotovo cijelu Hrvatsku da bi gledao voljeni klub, kupiš ulaznicu, stojiš u kaljuži, ispod sjeverne tribine, smrzavaš se i čekaš. Kad su u pitanju Hajdukova gostovanja, nekad ćeš prije dočekat Godota, nego da uđeš na tribinu. Uđeš tamo za što si platio kartu, za što si proputovao 700-tinjak kilometara, za voljeni klub. Čekaš da te “organi reda” pregledaju, doslovno izuju te iz patika u kaljuži, ispod sjeverne tribine, pregledavaju kao da ulaziš kod predsjednice i da te puste u 40. minuti utakmice. Dođeš iz Splita, da bi pogledao 50 minuta utakmice, onda ostao još nekih sat vremena na toj tribini za koju si platio ulaznicu jer te ne puštaju van “organi reda”, sjedneš u auto i voziš se opet 700-tinjak kilometara kući. I to jučer nije bilo prvi puta. Pogotovo u Osijeku. No i neki drugi stadioni i klubovi se služe istim mjerama, primjerice i u Koprivnici su navijači Bijelih često gonjeni istim mjerama.

U Hrvatskoj se stranke na vlasti, a i one oporbene, vole služiti rečenicom “Neka institucije odrade svoj posao” , pogotovo kad ne znaju što bi rekli ili kada se prave blesavi. U ovom slučaju navijača Hajduka, ovdje institucije jako dobro rade svoj posao, jer im je netko tako dobro to naredio, logično. I ne popuštaju. Da nam bar institucije tako dobro rade svoje poslove na svim poljima, vjerojatno ni ja, niti drugi kolege ne bi sada pisali o ovakvim problemima.

Pokušavali su navijači Hajduka sa raznim načinima da se ovo izbjegne, prije svega ranijim dolascima kako bi se izbjegle gužve. No, ni to im nije pomoglo.U većini slučajeva, pogotovo kada se dolazi na najveći derbi u Zagreb, navijači se satima drže na Lučkom, onda ih se polako u koloni prati do Maksimira, onda ih se tamo pregledava na način koji sam naveo ranije gore i onda se ponovno događa ista stvar. Da je tome tako, možemo čuti i od televizijskih komentatora koji često govore sredinom prvog poluvremena kako “Torcide ima u velikom broju opet, a neki još uvijek ulaze na stadion pa će ih biti nekoliko tisuća“. Nije li to sjajno?!

Neki će reći da je ovo živi šlamperaj od organizacije, no ja ću se složiti djelomično. Apsolutno sam siguran da ovdje nije u pitanju samo šlamperaj od organizacije, nego da je to netko jako dobro naredio. Jer, ne može biti slučaj samo da navijači Hajduka ovako prolaze svako svoje gostovanje. Doduše, realno gledajući, u lakrdiju naše lige spada i to da jedino i navijača Hajduka ima u velikom broju na gostovanjima, ostali su u brojkama od 3 do 79, otprilike, a s tim brojem taj “šlamperaj” onda i nema problema. Nije uopće problem u šlamperaju, nego u “institucijama” kojima to odgovara, koje sjede u ložama, u razno raznim jaknama, nacviljenim inicijalima i samo se smješkaju. Da slične “institucije” rade svoj posao kako treba, onda bi se ovo dogodilo jednom i nikada više…

Nogomet se gospodo igra zbog navijača, kada ćete to shvatiti?! SRAM VAS BILO…

Podijeli s prijateljima

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype